PoesiBoden 2016

Vecka 40 sparkade vi på Björknäsgymnasiet i gång årets poesitävling under temat ”Möten”. För att ge lite inspiration inför skrivandet så besökte vi Havremagasinets utställning ”Du som jag”. Där fick vi en skräddarsydd guidning ledd av museets personal med bildanalys av några verk som ingick i utställningen. I utställningen deltog 14 olika konstnärer från Amerika(Guatemala,Colombia,Mexiko,USA),Norge och Sverige. I dessa verk av samtidskonstnärer med olika ursprung, några med rötter i ursprungsbefolkningar, undersöker de hur vi är sammanflätade med varandra. Därför tar de i sin konst fasta på det som förenar oss inte det som skiljer oss åt. För att vidga våra vyer krävs möten och interaktion med andra och vi kan välja mellan att förbli distanserade eller låta oss bli berörda. Men likgiltiga kommer vi inte att förbli. Varje möte kommer att påverka oss på det ena eller andra sättet.

Dessutom har vi i elevgrupperna inom språkundervisningen frågat oss vad en dikt är och även läst dikter på målspråken.I tävlingen,som pågår mellan v40 och v43, skrev eleverna dikter på det språk som de studerar och dikternas längd var mellan 2-5 strofer. En jury nominerade de deltagande dikterna v45 och tävlingen avgjordes under litteraturdagarna Eyvind2016 den 25/11-26/11. Diplom och tryckt häfte med alla nominerade dikter delades ut efter uppläsningen.Tävlingsklasserna var fem till antalet där segraren i respektive klass vann 1500:- i form av presentkort, tvåan och trean 500:- vardera. Bokpriser delades också ut.

De nominerade dikterna skrevs av Rasmus Söderström, Ida Lindkvist och Amanda Vikström och juryn utsåg Rasmus som vinnare i diktklassen spanska. Grattis till alla tre!

Det vinnande bidraget finns under fliken ”Poesía/Poesi”.

Språkeleverna i franska och spanska översatte dessutom dikter av Mattias Alkberg och dessa trycktes och överräcktes till poeten under litteraturdagarna. Enligt en artikel i NSD blev poeten positivt berörd av att få ta del av översättningarna och kanske viktigast av allt att eleverna både läst och tolkat hans texter. Kul tycker även vi.

Projektet belönades med utmärkelsen The European Language Label, ett pris som delas ut årligen till nyskapande projekt inom språkundervisningen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *